22 Kasım 2012 Yazımız
- Details
- Hits: 3032
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası açıklaması
Değerli meslektaşlarımız,
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında , bilimsel diş hekimliğinin 104. yılını kutlarken, 2003 yılında uygulanmaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm Programının da 9. yılını dolduruyoruz. Sağlıkta dönüşüm sürecinin başlangıcından bu yana sürekli olarak hekim emeğinin değersizleştirildiği bir gerçektir. Birçok genç yeni mezun meslektaşımızın mezun olarak aramıza katılmasına rağmen muayenehane sayısı artmamaktadır. Son yıllarda muayenehanesinde kendi hesabına çalışanlarının sayıları ve kazançları düşmüştür. Bu durumda ekonomik sıkıntılar yaşayan bazı meslektaşlarımız; kamuda çalışmak için başvurmuş , ADSM ‘lerde çalışmaya başlamış, ya da başkaları hesabına ücretli çalışmaya yönelmişlerdir. Genç ve yeni mezun meslektaşlarımız için durum çok daha vahimdir.
AB adaylık sürecindeki ülkemizde, Ağız ve Diş Sağlığı hizmetleri AB’nin tam tersine uygulamalar içindedir. Çeşitli konularda bir çok devlet işletmesi verimsiz gerekçesiyle özelleştirilirken , özel muayenehaneler yok sayılarak devamlı devlet sağlık işletmeleri açılmaktadır. Siyasi iktidarın tercihi olan ADSM gerçeği ortadır. ADSM’ler Sağlık Bakanlığının asli görevi olan , toplumun ağız diş sağlığının koruyucu ve önleyici hizmetlerine öncelik vermek yerine, tedavi ve protetik işlemlere öncelik vermiştir. Bir tarafta emeğinin gücüyle ürettiği gelirin bir kısmı ile muayenehanesini güncel teknoloji ve görsel yapıya kavuşturmaya ve ayakta kalmaya çalışan muayenehane hekimleri, diğer tarafta kamunun gücüyle aynı tedavileri kamu kaynaklarını kullanarak halka ücretsiz sunduğu söylenen ADSMler. Ücretsiz sunulduğu düşünülen bu hizmetlerin ; değerlendirilmeyen muayenehaneler ve diş hekimleri ile hastaların yakınlarında istedikleri hekimlerden hizmet alamamalarının toplam maliyeti düşünüldüğünde, aslında milli ekonomiye daha pahalı geldiği bir gerçektir. Ayrıca, sadece performansa dayalı olarak verilen sağlık hizmetinin ; hastalar ,hekimler ve milli ekonomi açısından tarafsız bir incelemesi yapıldığında sonuçların (özellikle uzun vadeli) hayal kırıklığı yaratacağını biz hekimler bilebiliyoruz. Bunun en kısa zamanda kamu tarafından da anlaşılmasını ümit ediyoruz. Meslek kuruluşu olan TDB’nin sağlıkta dönüşüm programı ile diş hekimlerinin emeğinin değersizleştirilmesine karşı koymak için yeterli ve etkin politikalar geliştirememesi, daha fazla sayıda meslektaşımızın ADSM gerçeği ile karşı karşıya kalmasına sebep olmuştur.
Diş hekimlerinin büyük bir bölümü bu zorlu koşullarda “hizmet alımı” hususunda beklenti içerisine girmiştir. Hatta kamuoyu ve medyada bu konuda çıkan haberler, bazı hastaların “hizmet alımı” beklentisi ile tedavi süreçlerini ötelemelerine bile sebep olmaktadır. Hizmet alımı konusunda meslektaşlarımız yeterli derecede bilgilendirilmemişler , süreçlere dahil edilmemişler ve bir ortak düşünce oluşturmaları sağlanmamıştır. Bu konuda sağlanacak uzlaşı ile oluşturulabilecek hizmet alımı çerçevesi yerine, hükümet yetkilileri ile içeriği sadece birkaç TDB yöneticisinin görüşlerine odaklı pazarlık esaslı görüşmeler yürütülmüş ve nihayetinde de “hizmet alımı” olumsuzlukla sonuçlanmıştır. Hizmet alımı konusunda diş hekimlerine acilen kolay anlaşılabilir bir belge ve ekinde de hekimlerin görüşünü alan bir anket çalışması gönderilmelidir. Bu çalışma önemsenmeli, ve diş hekimliği kamuoyunun beklentisi doğrultusunda ve kabul edilebilir şartlarla hizmet alımı konusunda çalışmalar yürütülmelidir.
Hizmet alımı gerçekleşirse , ödemelerin hekimleri tatmin etmeyeceği endişesi dile getirilmektedir. Ancak isteyen hekimin katılacağı hizmet alımı gerçekleştikten sonra bu ödemelerin; hastaların çok uygun prim ödemeleriyle yaptırabilecekleri ”tamamlayıcı sağlık sigortası” ile desteklenebileceği konusu da değerlendirilmelidir.
Kaliteli sağlık hizmetlerinin verildiği en temel kuruluşlar içinde muayenehaneler önceliklidir. Ayrıca muayenehaneler ülkemizin milli servetidir. Diş hekimleri ise zor yetişmiş insan gücüdür. Diş hekimleri, zahmetli , bir eğitim süreci sonrasında, önemli yatırım yapılarak mezun edilen bir meslek grubudur. Meslektaşlarımız halkımızın ağız diş sağlığının çok kötü olduğu ülkemizde işsizlik korkusu yaşıyorsa bir an önce bunun nedenleri ve çözümleri bütün meslektaşların katılacağı platformlarda tespit edilip bir “ulusal diş hekimliği politikası “ TDB tarafından çoktan oluşturulmuş olmalıydı. Ulusal politikaların şimdiye kadar oluşturulmamış olması, mesleğimiz için maalesef her geçen günü kayıp haline getirmektedir. Eğer, 15-20 sene muayenehanesinde mesleğini icra etmiş meslektaşımız, muayenehanesini kapatıp, kamu hastanesinde veya özel polikliniklerde maaşlı olarak çalışmak durumunda kalıyorsa, mesleğimizin geleceği için el ele vererek harekete geçme zamanı çoktan gelmiş demektir. Muayenehanelerin kapanmasını önleyecek tedbirlerin alınmasının yanı sıra , açılmasının da kolaylaştırılması konusu meslek kuruluşumuzun en önemli görevlerindendir. “Muayenehanelerin kapanmaması “ amacımız olmalıdır.
Yeni diş hekimliği fakültelerinin açılmasını diş hekiminin emeğinin ucuzlatılmasının bir parçası olarak görmekteyiz. Eksiklikleri olan mevcut eğitim kurumlarını geliştirmek ve standartlarını yükseltmek yerine ,çok daha fazla eksiklikleri olan yeni fakültelerin açılmasının milli ekonomiye ,halkın sağlığına ve diş hekimliği eğitim standartlarına katkı yapabileceğini düşünmüyoruz. Devletin görevi, mevcut diş hekimlerini en iyi şekilde değerlendirmek ve yurt düzeyinde dengeli dağılımını akılcı ekonomik desteklerle sağlamak olmalıdır. Bu nedenle ivedilikle , yeni fakültelerin açılmaması için uğraşırken , yıllar içerisinde mezun olacak diş hekimlerinin de meslek sorunlarının bilincinde olmaları sağlanmalı ve meslek odalarına kazandırılmalıdırlar. Yasa yapıcı tarafından yasaların meslek odalarına verdiği yetkiler kısıtlanmaya devam edilebilir; gücümüzün diş hekimleri olduğunu unutmamalıyız..
Diş hekimi , öğrencisi ,teknisyeni, yardımcısı ve endüstrisiyle geleceğe umutla bakmaya devam edeceğiz. Geleceği hep beraber bizler yaratacağız.
Mesleğinde 25-40-50-60 yıllarını kutlayan ve yeni mezun olan meslektaşlarımızı tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.
Bu duygularla 22 Kasım diş hekimliği gününüz, ağız ve diş sağlığı haftamız kutlu olsun...
Sağlıklı nice yıllar dileğiyle saygı ve sevgimizi sunarız
ÖNCE DİŞ HEKİMİ GRUBU
22 Kasım.2012 , İstanbul