14 Aralık 2012 Duyurumuz.
- Details
- Hits: 1311
ÖNCE DİŞ HEKİMİ GRUBU’NDAN ÖNEMLİ DUYURU
Sayın Meslektaşlarımız,
Aşağıdaki iki konuda düşüncelerimizi sizlerle paylaşmayı arzu ettik.
A- 2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı(SDP) ile başlayan sağlık sistemimizdeki değişiklikler kapsamında , 2007 yılından beri uygulanan Sağlık NET projesi; 1 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS) ile birleştirilerek Sağlık NET 2 adı altında yürürlüğe girmiştir. Sağlık NET 2 sistemine bütün muayenehanelerin veri gönderimi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren zorunlu hale gelmektedir.
Bu uygulama; belirsizliği(uygulama ve maliyet yönünden) , hastalardan alınan bildirilmesi zorunlu verilerin kişiselliği ve insan hakları yönünden, tıp ve diş hekimliği meslek örgütlerince tartışılmaktadır. Bu konuda ; 03 Aralık 2012 tarihnde Ankara Dişhekimleri Odası (ADO) ,05 Aralık 2012 tarihinde Türk Dişhekimleri Birliği( TDB) ve 08 Aralık 2012 tarihinde İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO) tarafından meslektaşlarımıza e-mail duyuruları yapılmıştır.
Son olarak TDB 12 Aralık 2012 tarihinde Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmede alınan sonucu şöyle bildirmiştir: “ Sağlık Bakanlığı’nın dişhekimliğini kapsayan bir program hazırlaması , dişhekimlerinin bu sistem üzerinden hastanın aksine bir talebi yoksa kayıtları girmesi ve bu program yapılana kadar sürecin ertelenmesi konusunda mutabık kalınmıştır. “
Böylece uygulama bir şekilde ve bir süre ertelenmiş görünmektedir.Bu konunun çok önceden meslek kuruluşumuzca bilinmesi ve tartışmaya açılması gerekirdi. Bu nedenle gelinen bu noktada konunun ivedilikle, aradaki boşluktan istifade edilerek en geniş katılımla değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu konu, hastalarımızın kişisel haklarını koruyan uluslararası standartlar ve biz hekimlerin topluma karşı etik sorumlulukları yönünden değerlendirilmeli ve eğer uygulanacaksa maliyetin verileri isteyen kurumca karşılanması gerekliliğini belirten bir şekilde bir “öneri paketi” geliştirilmelidir.
B- 30 Kasım 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Hizmetleri Lisans Yönetmeliği hekimlik mesleğinin gelecekteki uygulanması yönünden birçok belirsizliği beraberinde getirmektedir. Hekim ve diş hekimi topluluğunun dikkatini yeni çekmeye başlamış gibi görünen bu yönetmelik : “ sağlık hizmet sunucusu tüm gerçek ve tüzel kişileri” kapsamaktadır. Bu yönetmelik sağlık hizmeti vermeyi lisansa bağlamakta ve bu lisansların açık arttırma ile satılmasını düzenlemektedir.Bu yönetmeliğin kapsamında muayenehanelerin olup olmadığını ve hekim olmayanlara da lisans satışı yapılıp yapılmayacağını anlamak maalesef mümkün olamamaktadır.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 11.12.2012 tarihli bir yazı ile Sağlık Bakanlığı’ndan belirsizlikleri içeren bu yönetmelik hakkında açıklama istemiştir.
Bizi böylesine ilgilendiren bu yönetmeliğin ivedilikle açıklığa kavuşturulması, incelenmesi ve gerekiyorsa meslek kuruluşumuz tarafından diş hekimliği topluluğunun tepkisinin ortaya konulması gerekmektedir.
Bu önemli iki konuda “ortak akıl “ ve İDO üyelerinin desteğini alacak ortak bir hareket oluşturmak için önerilerimizi aşağıda bilginize sunuyoruz :
1. Meslek kuruluşumuz İDO tarafından, Nisan 2012 İDO seçimlerine katılan grupların ikişer temsilcisi ve arzu eden İDO üyelerinin katılacağı ve bu konuların tartışılacağı bir “Çalışma Grubu” oluşturulmalıdır. İDO nun elindeki bilgilerin ve çalışma grubundan elde edilecek bilgilerin birleştirilmesiyle ortaya çıkacak sonuç İDO nun düşüncesi olarak Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) ne bildirilmelidir.
2. Aynı şekilde bu iki konuda karar oluşturma çağrısı TDB tarafından bütün diş hekimliği odalarına da yapılmalıdır.
3.Daha sonra Türk Dişhekimleri Birliği bu konularda ,Türk Tabipleri Birliği ile birlikte hareket etme yollarını aramalıdır Ancak ,bu iki kuruluşun birlikte hareket etmesiyle sonuç alınabileceğine inanmaktayız.
Sayın meslektaşlarımıza saygı ve sevgilerimizi sunarız.
Önce Diş Hekimi Grubu (ÖDG)
14.Aralık.2012 İstanbul
Not: 14.12.2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Sağlık Meslekleri Kurulu Yönetmeliği” nin de aynı kapsam içinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu yönetmelikle ilgili Grubumuzun görüşleri için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.